- 4-5 port
- 500 g nöt-, lamm- eller älgfärs
- 250 g champinjoner
- 50 g smör/kokosolja
- 3-4 vitlöksklyftor
- 3 tomater eller ½ burk tärnade
- 2 gula lökar
- 1 röd paprika
- 1 grön paprika
- 1 gul paprika
- 2 ekologiska köttbuljongtärningar + 5 dl vatten eller motsvarande mängd hemkokt fond
- (2 dl rödvin)
- 2 msk tomatpuré
- (1 msk worcestershiresås)
- 1 msk paprikapulver
- 1 msk torkad persilja
- 1 msk torkad timjan
- ½-1 msk stött kummin
- ca ½ msk salt
- ca 1 tsk vitpeppar
- 2 lagerblad
- Skär lök, tomat och paprika i små tärningar. Riv vitlöken fint. Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.
- Bryn färsen i en gryta så den får fin färg.
- Tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré.
- Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer och tomatpurésmaken blir mildare.
- Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om.
- Häll den över köttet, tillsätt buljong, vin, worcestershiresås, örter och lagerblad.
- Blanda ner tomat och paprika.
- Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar.
- Rör då och då och späd med mer vatten om gulaschen blir för tjock. Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta.
- Servera gärna med en sked crème fraiche eller aioli.
|