Etiketter

Bakverk (9) Bröd (19) Candida (34) Efterrätt (20) Favoritrecept (5) Frukost (7) Jul (12) Lunch (21) Lättlagat (9) Middag (30) Onyttigheter (7) Paleo (68) Plockemat (17) Raw (1) Smoothie (7) Smått och blandat (23) Snacks&Godis (10) Soppa (15) Vegetariskt (7)

Gulaschsoppa

Gulaschsoppa

  • 4-5 port 

  • 500 g nöt-, lamm- eller älgfärs 
  • 250 g champinjoner 
  • 50 g smör/kokosolja 
  • 3-4 vitlöksklyftor 
  • 3 tomater eller ½ burk tärnade 
  • 2 gula lökar 
  • 1 röd paprika 
  • 1 grön paprika 
  • 1 gul paprika 
  • 2 ekologiska köttbuljongtärningar + 5 dl vatten eller motsvarande mängd hemkokt fond 
  • (2 dl rödvin) 
  • 2 msk tomatpuré 
  • (1 msk worcestershiresås) 
  • 1 msk paprikapulver 
  • 1 msk torkad persilja 
  • 1 msk torkad timjan 
  • ½-1 msk stött kummin 
  • ca ½ msk salt 
  • ca 1 tsk vitpeppar 
  • 2 lagerblad 

  • Skär lök, tomat och paprika i små tärningar. Riv vitlöken fint. Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor. 
  • Bryn färsen i en gryta så den får fin färg. 
  • Tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré. 
  • Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer och tomatpurésmaken blir mildare. 
  • Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om. 
  • Häll den över köttet, tillsätt buljong, vin, worcestershiresås, örter och lagerblad. 
  • Blanda ner tomat och paprika. 
  • Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar. 
  • Rör då och då och späd med mer vatten om gulaschen blir för tjock. Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta. 
  • Servera gärna med en sked crème fraiche eller aioli.