Etiketter

Bakverk (9) Bröd (19) Candida (34) Efterrätt (20) Favoritrecept (5) Frukost (7) Jul (12) Lunch (21) Lättlagat (9) Middag (30) Onyttigheter (7) Paleo (68) Plockemat (17) Raw (1) Smoothie (7) Smått och blandat (23) Snacks&Godis (10) Soppa (15) Vegetariskt (7)

Hemmagjord surkål

Hemmagjord surkål

Du behöver:

En lufttät burk
Vitkål
Oraffinerat havssalt

Gör så här:

  1. Börja med att diska burken noga. Renlighet är viktigt för att undvika att oönskade bakterier växer till sig i surkålen. 
  2. Riv vitkål i matberedaren eller med t.ex. ett rivjärn.
  3. Häll vitkålen i en skål och tillsätt ett par ordentliga nypor salt. Nu är det dags att kavla upp ärmarna för nu ska du pressa och stöta vitkålen till den börjar vätska. Använd händerna för att pressa ut vätskan och t.ex. en träslev för att stöta vitkålen så den vätskar sig. Börja med en liten mängd vitkål åt gången då blir det lättare att få den att vätska sig.
  4. När du tycker du fått ut tillräckligt med vätska från vitkålen använder du händerna och en liten träslev för att trycka ner kålen i burken. Se till att packa innehållet ordentligt. Tänk på att lämna ett par centimeter upp till locket eftersom innehållet expanderar när det fermenteras. 
  5. Låt surkålen stå framme i rumstemperatur i minst 3 dagar men gärna upp till 1 månad för att verkligen få ut det mesta av fermenteringen. När fermenteringen är klar ställer du in surkålen i kylen.
Du har nu gjort din egen hemmagjorda probiotika i form av surkål. Enkelt eller hur?. Det enda som är lite tråkigt är att man måste vänta men hur är det nu det gamla ordspråket går. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge…