Att koka buljong
Alternativ 1:
Ingredienser:
1 kg ben från nöt,lamm,kyckling eller vilt
3 liter vatten
3 msk citronjuice
1 msk äppelcidervinäger
2 lagerblad
Kryddor, t.ex hel svartpeppar, libsticka och liten finskuren rotselleri. Ta kryddor som är gångbara nu.
Om du kan få tag i ben med leden kvar är det det bästa för där finns mycket nyttigheter. Köp gärna på gårdar el gårdsbutiker och när du köper hel kyckling kan du koka på hela skrovet och vingar.
Ger ca 1-2 l färdig buljong, beroende av hur koncentrerad du önskar den.
3 liter vatten
3 msk citronjuice
1 msk äppelcidervinäger
2 lagerblad
Kryddor, t.ex hel svartpeppar, libsticka och liten finskuren rotselleri. Ta kryddor som är gångbara nu.
Om du kan få tag i ben med leden kvar är det det bästa för där finns mycket nyttigheter. Köp gärna på gårdar el gårdsbutiker och när du köper hel kyckling kan du koka på hela skrovet och vingar.
Gör så här:
- Samla ihop broskrika ben från ovannämnda, vilka ben som helst går bra. Lägg benen i en gryta och täck med vatten.
- Tillsätt salt efter tycke och smak, omkring 1 tsk per liter vatten kan vara bra riktmärke.
- Krydda efter tycke och smak, de ovannämnda brukar bli gott.
- Tillsätt 3 msk citronjuice för att laka ur mer av mineralerna som finns i benen. (detta kan man göra först innan vattnet om man vill)
- Koka 6-12 timmar
- Använd en sil för att separera benen från buljongen, det går bra att frysa in den i t.ex istärningspåsar.
Alternativ 2:
Enkel buljong/fondGer ca 1-2 l färdig buljong, beroende av hur koncentrerad du önskar den.
Ingredienser
ca 1 kg ben: märgben, nötben eller lammben.
vatten så det täcker benen med råge, ca 1,5-2,5 l
2 st morötter
1 gullök
1 bit purjolök
1 st lagerblad
10 st vitpepparkorn
ev. en bit helt kött, som oxkind eller oxsvans eller kokkött, då detta ger smak åt buljongen
havssalt
Buljongen håller sig ca 1 vecka i kylskåp och minst ett halvår i frysen.
vatten så det täcker benen med råge, ca 1,5-2,5 l
2 st morötter
1 gullök
1 bit purjolök
1 st lagerblad
10 st vitpepparkorn
ev. en bit helt kött, som oxkind eller oxsvans eller kokkött, då detta ger smak åt buljongen
havssalt
Gör så här:
- Skölj benen i kallt vatten. Koka upp vatten i kastrullen, lägg i märgbenen och låt koka några minuter innan du häller av vattnet igen. Detta gör att du får en renare smak på buljongen.
- Tillsätt nytt kallt vatten och låt koka upp ev tillsammans med köttet och salta efter smak, ca 1-3 msk salt beroende av vattenmängd. Om du tänker reducera buljongen till en fond, var då försiktigare med saltet. Lägg i lagerblad och vitpepparkorn. Skumma buljongen vid behov efter det att den kokat upp.
- Låt märgbenen koka i ca 4-6 timmar, lägg därefter i grönsakerna och låt koka i ca 1 timme till.
- Efter detta har du två alternativ. Antigen silar du buljongen och reducerar den något, efter det låter du den svalna och häller den i istärningspåsar, eller mindre plastpåsar/burkar. Då lämpar den sig utmärkt att snabbt göra en soppa av, eller använda som smaksättare i grytor. Släng inte fettet som flyter upp till ytan, utan fördela det när du fryser in buljongen, eller spar separat i en burk. Nötfett är gott att steka och fritera grönsaker och potatis i.
- Eller så pillar du loss märg, senor etc från märgbenen, lyfter ur benen och mixar buljongen, köttet/senorna/märgen och grönsakerna till en tjock krämig buljong.
Buljongen håller sig ca 1 vecka i kylskåp och minst ett halvår i frysen.
Mustig buljong/fond
Ingredienser
- ca 1 kg ben: märgben, nötben eller lammben.
- En bit helt kött, som oxkind eller oxsvans eller kokkött, då detta ger smak åt buljongen
- vatten så det täcker märgbenen med råge
- 2 st morötter
- 1 gullök
- lite torkad svamp
- Pepparkorn efter smak: tex. vitpeppar, svartpeppar, grönpeppar och/eller sichuanpeppar
- Havssalt