Etiketter

Bakverk (9) Bröd (19) Candida (34) Efterrätt (20) Favoritrecept (5) Frukost (7) Jul (12) Lunch (21) Lättlagat (9) Middag (30) Onyttigheter (7) Paleo (68) Plockemat (17) Raw (1) Smoothie (7) Smått och blandat (23) Snacks&Godis (10) Soppa (15) Vegetariskt (7)

Bouillabaisse

Bouillabaisse

  • 4 port. 

  • 1 gul lök 
  • 1 vitlöksklyfta 
  • ½ fänkål 
  • ½ Purjolök 
  • 1 röd paprika 
  • 1 gul paprika 
  • 2 morötter 
  • 2 palsternacka 
  • 1 burk Krossade tomater 
  • 8 dl vatten 
  • Buljong 
  • (1 dl vitt vin) 
  • 1 tsk chilikrydda alt 1 msk röd chilifrukt 
  • 1 paket saffran 
  • 600 g lax – skär i små grytbitar (3 cm). 
  • 200 g handskalade räkor 
  • ev. några blåmusslor (ca. 10 st) 
  • Färska örter t.ex basilika, persilja, timjan och dill. 

  • Saffransaioli: 
  • 1 äggula
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 nypa saffran
  • 1 tsk senap
  • 1 tsk vinäger
  • 3 msk olivolja. 
  • Vispa ihop ägget, vitlöken, saffran, senap och vinäger. 
  • Tillsätt oljan under omrörning. 

  • Tillagning: 
  • 1. Hacka löken och paprika, fräs i stekpannan med en klick smör. 
  • 2. Skala och skär morötterna, palsternackorna, fänkålen och purjolöken. 
  • 3. Koka upp allt tillsammans med vatten. 
  • 4. Tillsätt kryddor, vin, buljong och krossade tomater. 
  • 5. Koka upp. Sätt i laxen under de sista 5 min. 
  • 6. Tillsätt räkorna när soppan är klar. 

  • Servera med saffransaioli.