- 4 port.
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- ½ fänkål
- ½ Purjolök
- 1 röd paprika
- 1 gul paprika
- 2 morötter
- 2 palsternacka
- 1 burk Krossade tomater
- 8 dl vatten
- Buljong
- (1 dl vitt vin)
- 1 tsk chilikrydda alt 1 msk röd chilifrukt
- 1 paket saffran
- 600 g lax – skär i små grytbitar (3 cm).
- 200 g handskalade räkor
- ev. några blåmusslor (ca. 10 st)
- Färska örter t.ex basilika, persilja, timjan och dill.
- Saffransaioli:
- 1 äggula
- 1 vitlöksklyfta
- 1 nypa saffran
- 1 tsk senap
- 1 tsk vinäger
- 3 msk olivolja.
- Vispa ihop ägget, vitlöken, saffran, senap och vinäger.
- Tillsätt oljan under omrörning.
- Tillagning:
- 1. Hacka löken och paprika, fräs i stekpannan med en klick smör.
- 2. Skala och skär morötterna, palsternackorna, fänkålen och purjolöken.
- 3. Koka upp allt tillsammans med vatten.
- 4. Tillsätt kryddor, vin, buljong och krossade tomater.
- 5. Koka upp. Sätt i laxen under de sista 5 min.
- 6. Tillsätt räkorna när soppan är klar.
- Servera med saffransaioli.
|