Etiketter

Bakverk (9) Bröd (19) Candida (34) Efterrätt (20) Favoritrecept (5) Frukost (7) Jul (12) Lunch (21) Lättlagat (9) Middag (30) Onyttigheter (7) Paleo (68) Plockemat (17) Raw (1) Smoothie (7) Smått och blandat (23) Snacks&Godis (10) Soppa (15) Vegetariskt (7)

Dahl (indisk linsgryta)


Dahl (indisk linsgryta)

4 port

En god, billig och nyttig gryta med linser. Kan när man äter den med ris (Dahl Bhat) nästan räknas som Nepals nationalrätt, en klassiker!
Lök, het curry och linser går mycket bra ihop.
Vill du lyxa till din linsgryta så tillsätter du mer grönsaker som morot samt kryddar med vitlök, färsk ingefära, koriander, kummin, kanel, kokosmjöl och färsk lime.
Om du önskar kan du ha i quornbitar eller sojakuddar.
Örtsalt och grönsaksbuljongtärning gillar jag ej personligen men har du inget emot smakförstärkare så kan du såklart ha i det.
Servera indisk dahlgryta med bröd ex. Naan-bröd, naturell yoghurt blandat med hackad mynta tomat (ev. gurka) är gott till. Basmatiris hör också till - koka riset med en stång kanel, en nypa gurkmeja samt gärna muskotblomma. Blanda lite av riset med gurkmeja och blanda sedan ut i det övriga riset. Garnera gärna riset med rostad lök. Mango chutney är också gott till linsgrytan.

Ingredienser:
1 gul lök
2 msk olivolja, rapsolja eller ghee (indiskt klarerat smör)
3 krm chiliflakes eller 1 röd pepparfrukt
2 tsk garam masala
1 tsk curry
1 tsk gurkmeja
4 dl röda linser
400 g krossade tomater
4 dl vatten
2 krm salt
1 krm vitpeppar
2 morötter
2 vitlöksklyftor
1 msk riven, färsk ingefära
1 tsk koriander
1/2 tsk mald kummin
1 krm malen kanel
400 ml kokosmjölk, sojamjölk, havremjölk
2 msk limesaft

Tillagning:
1. Skala och hacka löken. Skala och pressa vitlöken.
2. Fräs lök och vitlök i oljan i några minuter.
3. Rör ner curry samt alla kryddor och fräs runt i någon minut.
4. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater samt vatten. Vill du ha i kokosmjölk så ta uteslut halva vattnet.
5. Vill du lyxa till din linsgryta så tillsätter du mer grönsaker som morot samt kryddar med vitlök, färsk ingefära, koriander, kummin, kanel, kokosmjöl och färsk lime.
6. Rör om och låt linsgrytan koka på medelvärme i 25 minuter.
7. Smaka av med salt, peppar och curry samt chili. En nypa socker kan också göra susen. Klart att servera. Om du vill pressar du över limesaft - då blir linsgrytan extra god.