Gammaldags amerikansk pumpapaj
Räcker till 8 portioner.Ingredienser
5 dl pumpa puré från en sockerpumpa *
3,5 dl vispgrädde
1,5 dl farinsocker
1 dl vitt socker
1/2 tsk salt
2 ägg plus äggulan av ett tredje ägg
2 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
1/4 tsk riven muskot
1/4 tsk mald kryddnejlika
1/4 tsk mald kardemumma
1/2 tsk citronskal
Ett pajskal
3,5 dl vispgrädde
1,5 dl farinsocker
1 dl vitt socker
1/2 tsk salt
2 ägg plus äggulan av ett tredje ägg
2 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
1/4 tsk riven muskot
1/4 tsk mald kryddnejlika
1/4 tsk mald kardemumma
1/2 tsk citronskal
Ett pajskal
Gör så här:
Pumpapuré
- Dela en liten sockerpumpa på mitten.
- Skrapa ut inkråmet (spara frön att rosta) och kassera.
- Smörj en plåt och placera pumpahalvorna med den skurna sidan nedåt och grädda i 175 ° C tills en gaffel lätt kan tränga igenom dem, ungefär en till en och en och en halv timme.
- Ta ut ur ugnen, låt svalna, gröp ur massan.
- Alternativt kan du dela pumpan i små bitar och ånga i en kastrull med lite vatten i botten, tills den är mjuk
- Om du vill att purén ska vara extra mjuk trycker massan genom en sil, kvarn eller mosa den.
Paj
- Värm ugnen till 225 ° C.
- Vispa äggen i en stor skål.
- Blanda i socker, salt, kryddor och citronskal.
- Blanda i pumpapurén. Rör i grädden. Vispa ihop tills allt är väl blandat.
- Häll fyllningen i ett ogräddat pajskal.
- Baka i ugnen på 225 ° C under 15 minuter.
- Efter 15 minuter, sänk temperaturen till 175 ° C. Grädda i ytterligare 45 till 55 minuter eller tills en provsticka är torr.
- Efter halva tiden kan du lägga folie runt kanterna att skalet inte ska bli alltför mörkt)
- Kyl pajen i 2 timmar.
Pajen kommer att vara uppblåst (från jäsningen av äggen), och kommer att sjunka när den svalnar. Den har en härligt kryddig smak, nästan åt pepparkakshållet!