Etiketter

Bakverk (9) Bröd (19) Candida (34) Efterrätt (20) Favoritrecept (5) Frukost (7) Jul (12) Lunch (21) Lättlagat (9) Middag (30) Onyttigheter (7) Paleo (68) Plockemat (17) Raw (1) Smoothie (7) Smått och blandat (23) Snacks&Godis (10) Soppa (15) Vegetariskt (7)

Gammaldags amerikansk pumpapaj

Gammaldags amerikansk pumpapaj

Räcker till 8 portioner.

Ingredienser

5 dl pumpa puré från en sockerpumpa *
3,5 dl vispgrädde
1,5 dl farinsocker
1 dl vitt socker
1/2 tsk salt
2 ägg plus äggulan av ett tredje ägg
2 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
1/4 tsk riven muskot
1/4 tsk mald kryddnejlika
1/4 tsk mald kardemumma
1/2 tsk citronskal
Ett pajskal

Gör så här:

Pumpapuré 

  1. Dela en liten sockerpumpa på mitten.
  2. Skrapa ut inkråmet (spara frön att rosta) och kassera. 
  3. Smörj en plåt och placera pumpahalvorna med den skurna sidan nedåt och grädda i 175 ° C tills en gaffel lätt kan tränga igenom dem, ungefär en till en och en och en halv timme. 
  4. Ta ut ur ugnen, låt svalna, gröp ur massan.
  5. Alternativt kan du dela pumpan i små bitar och ånga i en kastrull med lite vatten i botten, tills den är mjuk
  6. Om du vill att purén ska vara extra mjuk trycker massan genom en sil, kvarn eller mosa den. 

Paj

  1. Värm ugnen till 225 ° C. 
  2. Vispa äggen i en stor skål. 
  3. Blanda i socker, salt, kryddor och citronskal. 
  4. Blanda i pumpapurén. Rör i grädden. Vispa ihop tills allt är väl blandat.
  5. Häll fyllningen i ett ogräddat pajskal. 
  6. Baka i ugnen på 225 ° C under 15 minuter. 
  7. Efter 15 minuter, sänk temperaturen till 175 ° C. Grädda i ytterligare 45 till 55 minuter eller tills en provsticka är torr. 
  8. Efter halva tiden kan du lägga folie runt kanterna att skalet inte ska bli alltför mörkt) 
  9. Kyl pajen i 2 timmar. 
Pajen kommer att vara uppblåst (från jäsningen av äggen), och kommer att sjunka när den svalnar. Den har en härligt kryddig smak, nästan åt pepparkakshållet!