Saffransglass med fikon och ingefära
Ingredienser:
1 st banan1 st torkat fikon
3-4 st mjuka dadlar
20 g orostat mandel-/cashewnötssmör
20 g kokosolja
ca. 5 g riven ingefära
1 krm torkad ingefära
1 tsk vaniljpulver
1/ 2krm havssalt
1 tsk citronjuice
1/4-1/2 påse saffran
(1 tsk honung)
2 dl fet kokosmjölk
(2 msk collagen)
1 st ägg samt 6-7 st äggulor
1 msk lönnsirap.
1 tsk blackstrap molasses/honung, kan uteslutas.
Gör så här:
- Lägg dadlar och fikon i hett vatten i minst 5min. Ta sedan ut kärnor och dra bort skinnet/skalet på dadlarna.
- Vispa upp ägg med lönnsirap och blackstrap molasses/honung. Smeten skall bli riktigt fluffig och fin.
- Mixa banan, dadlar, fikon, nötsmör, olja, ev. honung och kryddor till en slät smet tillsammans med kokosmjölken, lite åt gången.
- Tillsätt ev. collagen pulver och mixa hastigt igen.
- Rör försiktigt ned saffranssmeten i äggfluffet tills allt är blandat.
- Häll genast ned smeten i en glassmaskin. Följ anvisningarna på maskinen. För över glassen till glasburkar och frys in, eller ät med en gång!
Tips: Rör ned ett hackat fikon eller lite smulade "pepparkakor" i glassen innan infrysning!