Etiketter

Bakverk (9) Bröd (19) Candida (34) Efterrätt (20) Favoritrecept (5) Frukost (7) Jul (12) Lunch (21) Lättlagat (9) Middag (30) Onyttigheter (7) Paleo (68) Plockemat (17) Raw (1) Smoothie (7) Smått och blandat (23) Snacks&Godis (10) Soppa (15) Vegetariskt (7)

Indisk soppa på jordärtskockor med masala & ghee

Indisk soppa på jordärtskockor med masala & ghee

Just jordärtskockor är perfekta med denna milda garam masala, som låter kockornas smak skina igenom. Soppan tillagas med ghee, indiskt skirat smör som renats till smörfett, och förstärks med topping av detsamma. Ghee kan du numera hitta även i välsorterade livsmedelsbutiker. Du kan också tillverka egen ghee av smör därhemma,

Portioner: 4-5
Tid: 30 minuter

700 g jordärtskockor
1 tsk salt
1 liter vatten (ca)
7 dl gammeldags mjölk
2 schalottenlökar
50 g ghee eller smält normalsaltat smör
Garam masala:
1 1/2 tsk mald spiskummin
1 1/2 tsk gurkmeja
1 tsk mald kanel
1 tsk mald koriander
1/2 tsk mald ingefära
1/2 tsk mald kardemumma
1/2 tsk mald svartpeppar
1 tsk salt

Ghee:
2 msk ghee eller 50 g skirat osaltat smör

Till servering:
10 papadum
1 msk rapsolja
2 msk svarta och vita sesamfrö

Gör så här:
  1. Skrubba och skala skockorna. Lägg dem direkt i kallt vatten med lite citron eller vinägerstänk, annars mörknar de.
  2. Koka upp skockorna i en kastrull med vatten och en tesked salt.
  3. Blanda de malda kryddorna ordentligt (eller stöt hela kryddor i mortel först)och piffa upp dem snabbt i en het, torr stekpanna. Häll kryddorna i en mindre skål och torka ur pannan.
  4. Skala, finhacka och fräs löken i stekpannan med smöret på medelvärme. Löken ska inte ta färg, bara mjukna.
  5. Häll i kryddorna i pannan igen och blanda med smör och lök.
  6. När skockorna är helt mjuka, häll av vattnet, skopa över innehållet från pannan och mixa slätt med en stavmixer.
  7. Blanda sedan i mjölken, mixa igen, smaka av med salt och låt soppan småputtra medan du fixar med papadum och det klarade smöret.
  8. Lägg smörklicken i en skål och kör på full effekt i cirka en och en halv minut i mikrovågsugnen. Det ska bubbla ordentligt. Sedan låter du smöret svalna och mjölkproteinet i bottensatsen sjunka ner och skummar av ytan (det här är egentligen en betudligt längre process, men för sjutton, livet är kort).
  9. Ställ in ugnen på 250 grader, pensla papadumbröden med rapsolja och strö över sesamfrö innan du gräddar dem i cirka 1-2 minuter så att de hunnit puffa upp.
Häll upp soppan i skålar, ringla lite ghee över och sörpla av hjärtans lust.