Ketchup/Chilisås
Ingredienser
½ kg tomater2 msk kokosolja
½ dl starkt kaffe
1-2 msk äppelcidervinäger
2 tsk chiliflingor
2 tsk paprikapulver
(1 tsk Worchestershiresauce)
1 tsk mald koriander
ca 1 tsk salt
½ tsk mald nejlika
1-2 krm vitlökspulver
1 krm mald ingefära
Gör så här:
- Skär tomaterna i små tärningar. Låt skalet vara kvar eftersom det sitter en hel del nyttiga ämnen i det, men du kan förstås skala dem om du vill.
- Bryn tomathacket lätt i kokosoljan, blanda ner övriga ingredienser. Börja med den mindre mängden vinäger och smaka av med mer senare.
- Låt småputtra i ca 30 minuter på svag värme, rör då och då. Mixa så chilisåsen blir nästan slät.
- Häll upp på varma, rena burkar och stäng locket direkt.
Chilisåsen håller sig minst 1 vecka i kylen eller förvara den i frysen.