Etiketter

Bakverk (9) Bröd (19) Candida (34) Efterrätt (20) Favoritrecept (5) Frukost (7) Jul (12) Lunch (21) Lättlagat (9) Middag (30) Onyttigheter (7) Paleo (68) Plockemat (17) Raw (1) Smoothie (7) Smått och blandat (23) Snacks&Godis (10) Soppa (15) Vegetariskt (7)

Surdegsbröd på bovete

Surdegsbröd på bovete

Ingredienser:

4 dl hel bovete
6 dl vatten
2 msk chiafrön eller krossade linfrön
1 dl sesamfrön (kan uteslutas)
1-2 tsk salt (välj själv vad du tycker om)
1/2 tsk brödkryddor

Valfritt:

1 msk honung eller annan ingrediens som hjälper till syrningen i brödet. Det går också att ta spad från fermenterade bönor och lite blåbär. testa er fram. Brödet ska gå att bakas helt utan detta också.
Det går även använda havregryn (glutenfria) för att stabba till smeten lite om den blir lite för lös.

Gör så här:

  1. Lägg bovetet i blöt tillsammans med sesamfröna och chiafröna över natten. 
  2. Efter att bovetet har svällt upp ska det precis täckas av vatten. Om det behövs, tillsätt lite extra vatten eller häll av. 
  3. Mixa bovetet och fröna i blötläggningsvattet (ska inte hällas av och sköljas). 
  4. Tillsätt salt och annan valfri smaksättning om du vill. 
  5. Konsistensen ska vara som tjock gröt och mixad nästan helt slät. 
  6. Olja in insidan av en limpform (1,5 l) – helst med kokosolja i fast form eftersom att det sitter kvar tills att limpan ska bakas. 
  7. Häll smeten i formen och täck över med plastfilm eller bakduk. 
  8. Låt jäsa i rumstemperatur under 24 timmar. Brödet kommer inte att jäsa upp mer än 25%. 
  9. Grädda i 225°C i ca 60 minuter. 
  10. Låt limpan svalna på galler under bakduk.
Det blir en surdeg då det sker liknande kemiska processer som i en surdeg. En typ av fermentering.