Etiketter

Bakverk (9) Bröd (19) Candida (34) Efterrätt (20) Favoritrecept (5) Frukost (7) Jul (12) Lunch (21) Lättlagat (9) Middag (30) Onyttigheter (7) Paleo (68) Plockemat (17) Raw (1) Smoothie (7) Smått och blandat (23) Snacks&Godis (10) Soppa (15) Vegetariskt (7)

Chili



Blir 10 portioner

4 stora gula lökar 
4 solovitlökar eller 10-15 vanliga klyftor 
4 stora morötter 
6 stora potatisar chilifrukter, jag använde 1 hemmaodlad, 
1 spansk peppar och ½ chipotle 
ca 800 gram färdigkokta bönor från burk/tetra.
6-8 burkar hela tomater 
1-1.5 liter buljong,

Kryddning. Anpassa lite efter hur du själv vill ha den. 2 msk spiskumminfrön 2 msk korianderfrön 2-4 msk spiskummin, mald 2-4 msk rökt paprikapulver (Santa Maria har) 1-2 msk chipotlepulver (Santa Maria har) 6 lagerblad rejält med peppar och salt en skvätt tequila eller annan sprit, mest för känsla.

Till serveringen är det gott med limeklyftor, nachos och färsk koriander. När jag lagade det här receptet räckte det till lunch för åtta personer och 6 matlådor.

Hacka lök, vitlök, potatis och morot i önskad storlek. Fräs löken tills den mjuknat. Ha i resten av grönsakerna samt bönor och fräs det några minuter tillsammans med alla kryddorna. Slå på tomat och buljong. Låt koka upp och sätt det sedan på minsta plattan på låg värme. Slå över spriten. Låt stå så 2-6 timmar. Tips: Chilin blir cirka dubbelt så god om du lagar den dagen innan den ska serveras.